Almanya: Türkler itiraz edemedi, 2 milyon işlem yaptık

Almanya, başta Türkiye olmak üzere dünya çapında reddedilen vizelere iki yıl önce itiraz hakkını kaldırmıştı. Alman Dışişleri Bakanlığı, uygulamanın süreceğini, itiraz haklarının kullanılamaması nedeniyle, ellerinin rahatladığını ve daha fazla vize işlemi yapabildiklerini duyurdu. Ancak vize işlemleri artarken Türkler’e verilen retler de arttı be ret oranı yüzde 30’u buldu.

BİNLERCE TÜRK MAĞDUR

Vize başvurusu reddedilen binlerce Türk itiraz hakkı elinden alınınca, vizesiz kaldı. Almanya ise başka yönden olayı görüp itiraza (remonstrasyon) bakan personelin vize bölümüne aktarıldığını, böylece daha çok vize işlemi yapabildiklerini, zaman, para ve personel tasarrufu ile bir yılda 2 milyon işlemi aştıklarını açıkladı. Uygulamanın 1 Temmuz 2025 itibariyle uzatılacağı duyuruldu.

2023’TE BAŞLATMIŞLARDI

Açıklamada, vize işlemleri için ek kapasite açmak amacıyla, Dışişleri Bakanlığı’nın Haziran 2023'ten itibaren, Türkiye başta olmak üzere belirli yurtdışı diplomatik misyonlarında pilot proje olarak itiraz prosedürünü askıya aldığı hatırlatıldı.

YASAL TEMELİ YOK, DAVA AÇILABİLİR

İtiraz hakkının bakanlık tarafından “gönüllü olarak sağlanan bir yol olduğuna ve yasa tarafından şart koşulmadığına" işaret eden bakanlık, “Pilot aşama konusunda yapılan değerlendirme, itiraz prosedürünün kaldırılmasının vize başvurularının işlenmesi için ek personel kapasitesi yarattığını ve böylece daha fazla vize başvurusunun kabul edilmesine olanak sağladığını gösterdi” denildi.

İtiraz yolu kapalı olsa da reddedilen vizelere karşı her zaman dava açmak mümkün.

Remonstrasyonun kaldırılması, son iki yıldır yürütülen reform paketi kapsamında dijitalleşme ve işlemlerin merkezileştirilmesi gibi adımlarla birlikte değerlendiriliyor.

Yetkililer, remonstrasyonun idari bir işlem olduğunun altını çizerek, reddedilen kişilerin vize için yeniden başvuru yapma haklarına her zaman sahip olduklarını ya da yargı yoluna başvurabileceklerini belirtiyor.


source