Avrupa’daki sıcak hava dalgası sebebiyle okullar tatil edildi, insanlar sokakağın ortasında sıcaktan can verdi.
Ancak İsviçre ve Fransa’da sıcaklar o kadar fena bir hal aldı ki, ülkeler nükleer elektrik üretim tesislerini kapatmak zorunda kaldı.
Avrupa’da hava sıcaklıklarının 42 dereceye kadar çıkması, su sıcaklığını da etkiledi. Fransa’da 28 dereceyi bulan su sıcaklıkları, reaktörleri soğutmak için elverişli değil.
Bu sebeple Avrupalı ülkeler, nükleer bir facianın önüne geçmek için reaktörlerini kapadı.
Her ülkenin elektrik tüketiminin elektrik tüketiminin önemli bir kısmını karşılayan bu reaktörlerin kapatılması, şebekede hissedildi.
Finlandiya, Almanya ve İsveç’te ise nükleer reaktörlerin çalışma ısısı düşürüldü. Soğutulamayan reaktörlere muhtaç olan bu ülkeler, reaktörlerin çalışma gücünü sınırlamak durumunda kaldı.
Finlandiya’da nükleer reaktörler ülkenin enerji ihtiyacının yüzde 10’nunu karşılarken, diğer dört ülkede bu tesisler enerji ihtiyacının yüzde 5 ila 7’sini karşılıyor.
Avrupa’yı etkisi altına alan aşırı sıcaklar İspanya’da iki, Fransa’da da iki kişinin ölümüne yol açtı.
İspanya bu yıl en sıcak Haziran ayını yaşadı. İspanya’ya bağlı Katalonya bölgesindeki yangınlar çiftlikleri küle çevirdi, 40 kilometrelik bir alan etkilendi.
Fransa ise 2003’ten bu yana en sıcak haziran ayını geride bıraktı. Fransa’da 300 kişi hastaneye kaldırıldı. Avrupa’da 5 sokak işçisi ise sıcağa dayanamadı, oldukları yere yığılarak vefat etti.
Meteorolojiye göre bazı bölgelerde 39 dereceyi bulan sıcaklıklar görülüyor. Lyon, Strasbourg ve Avignon gibi kentlerde hava 36 ila 38 dereceye ulaştı.
İtalya 18 şehirde kırmızı alarm verdi. Floransa’da sıcaklık 39 dereceyi buldu. Türkiye’de de erken gelen bu “olağan dışı” sıcak hava dalgası yangınlara yol açtı.
Avrupa Birliği’nin Copernicus iklim gözlemevine göre gezegenin ısınmasıyla birlikte fırtına, kuraklık, sel ve sıcak hava dalgaları gibi aşırı hava olayları hem daha sık hem de daha yıkıcı hale geliyor.
Geçen yıl kaydedilen en sıcak yıl oldu. Isınan havalar, dünya genelinde felaketlere yol açtı ve bu afetlerin maliyeti 300 milyar doları aştı.
Avrupa’da sıcaktan ölümler 44 bin civarında. Ancak küresel sıcaklık artışı 1,5 dereceyle sınırlandırılsa bile, 2026 yılına kadar 55 bine ulaşabilir.
Avrupa’yı kasıp kavuran sıcak hava dalgalarının gelecek hafta Avrupa’dan uzaklaşarak İstanbul üzerinden Türkiye’yi vurması bekleniyor.
GENEL
15 gün önceGENEL
03 Temmuz 2025GÜNDEM
03 Temmuz 2025SPOR
03 Temmuz 2025GÜNDEM
03 Temmuz 2025GÜNDEM
03 Temmuz 2025GÜNDEM
03 Temmuz 2025