Küresel çapta işverenlerin yüzde 48'i yetenek bulamıyor - Ötüken Haber
DOLAR 40,1901 0.22%
EURO 47,1146 0.08%
ALTIN 4.333,681,20
BIST 10.358,460,26%
BITCOIN 4740941-0,14%
Ankara
28°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Küresel çapta işverenlerin yüzde 48'i yetenek bulamıyor

Küresel çapta işverenlerin yüzde 48'i yetenek bulamıyor

ABONE OL
Temmuz 12, 2025 05:31
Küresel çapta işverenlerin yüzde 48'i yetenek bulamıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sürdürülebilir büyümeyi geliş­tirmek ve dayanıklılık oluşturmak için şirketlerin iş gücü mobilitesin­den nasıl yararlanabileceğini ince­leyen araştırmada, bu alanı şekil­lendiren temel faktörler ele alını­yor. Araştırmaya göre artan maliyet baskıları, iş gücü piyasasındaki be­lirsizlikler karşısında şirketlerin yetenek açığı zorluklarına çözüm bulmak için stratejik bir araç olarak çalışan mobilitesine odaklanması gerektiğini vurguluyor. Araştırma­ya yanıt veren organizasyonların bu zorlukların üstesinden gelmek için GenAI, mevcut çalışanların be­cerilerinin geliştirilmesi ve orga­nizasyonda pozisyon değişikliğini kolaylaştırmak için iş gücü mobili­tesinin kullanılması olarak üç alanı önceliklendirdiği belirtiliyor. Araş­tırmada şirketlerin iş gücü mobilite programlarını optimize etmek için yapay zekâ teknolojilerini kullan­ması gerektiğine dikkat çekiliyor.

GenAI kullanimi yüzde 60 artti

Küresel çapta iş gücü mobilitesi profesyonellerinin GenAI kullanı­mının yaklaşık yüzde 60 arttığı ve yüzde 35’inin de bu teknolojiyi dü­zenli olarak kullandığı görülüyor. Bununla birlikte iş gücü mobilite fonksiyonlarının kurumsal hedef­lerle stratejik uyumu, otomasyon ve dijitalleşme seviyesi, yetenek gelişiminde mobilitenin rolü, es­nekliğin kapsamı ve dış uzmanlık kullanımı olmak üzere beş alanda aldıkları aksiyonların derecesine göre şirketler üç gruba ayrılıyor. En yüksek seviyede olan gelişmiş iş gü­cü mobilitesi programlarına sahip şirketlerin yüzde 10 gelir artışı el­de etme olasılığı iki katından fazla olabiliyor. Bu sonuç, şirketlerin da­ha geniş bir yetenek havuzuna eriş­mesine ve iş ihtiyaçlarına daha hızlı yanıt verebilmesine olanak tanıyan esnek ve küresel iş gücü mobilite stratejilerini benimsemesinin öne­mini vurguluyor.

Üst düzey pozisyonlarda süre bir yıla uzuyor

Araştırmanın sonuçları, küresel çapta yetenek talebinin artmasıyla birlikte, işverenlerin yüzde 48’inin iş ihtiyaçlarını karşılamak için ge­rekli yetenekleri bulmakta zorlan­dığını ve yüzde 74’ünün ise üst dü­zey pozisyonları doldurmasının bir yıldan fazla sürebileceğini or­taya koyuyor. Araştırma bulguları, iş gücü mobilitesinin kurumsal bü­yümeyi desteklemede, yetenekle­ri çekme ve elde tutmayı geliştir­mede oynadığı önemli rolün altını çiziyor. Katılımcıların yüzde 85’i iş gücü alanındaki mobilite görev­lerinin dönüştürücü olabileceğini, yüzde 48’i ise bu tür deneyimlerin çalışanların işverenlerinde kalma olasılığını artırdığını belirtiyor. Ay­rıca iş gücü mobilite programlarını daha geniş kapsamda organizasyo­nel ve yetenek hedefleriyle entegre eden şirketlerin, yüzde 10 gelir bü­yümesi elde etme olasılığının daha fazla olduğu görülüyor. Gelişmiş iş gücü mobilite fonksiyonları, verim­liliği artırarak maliyetlerin azaltıl­masına destek oluyor

EY araştırmasına göre, iş gücü alanındaki mobilite profesyonelle­rinin büyük bir çoğunluğu maliyet­leri azaltmayı hedefliyor. Gelişmiş iş gücü mobilite fonksiyonlarının, performans değerlendirmeleri­ni (yüzde 68), gelir etkisini (yüzde 63), atama sonrası terfi oranlarını (yüzde 59) ve açık pozisyonları dol­durma hızını (yüzde 53) takip et­me konusunda daha etkili olduğu görülüyor. Ayrıca gelişmiş fonksi­yonların benzerlerine kıyasla ta­mamen otomatikleştirilmiş ve dış kaynak kullanılan süreçlerin iki ka­tına sahip olması da dikkat çekiyor. Bu stratejik yaklaşım, giderek daha zorlu bir ekonomik ortamda verim­liliği artırmayı destekliyor.

GenAI, rutin belge hazırlama ve­ya birden fazla fonksiyondan veri analizi alma ve hazırlama gibi tek­rarlayan görevlerin bir kısmını üstlendiği için iş gücü alanındaki mobilite profesyonellerinin İK ve yönetim ekibine daha üst düzey ye­tenek danışmanlığı sunmasına ola­nak tanıyor.

Araştırma, iş gücü alanındaki mobilite profesyonellerinin Ge­nAI’ı kullanmaya her geçen gün daha hazır olduğunu vurguluyor. Araştırmaya katılanların yüzde 70’i, GenAI teknolojisinin iş fonk­siyonlarını olumlu yönde etkile­yeceğine ve esnek çalışma, çalışan verimliliği ve risk yönetimi gibi alanlarda etkili olacağına inanı­yor. Araştırmada, GenAI’ı düzen­li olarak kullanan iş gücü alanın­daki mobilite profesyonellerinin sayısının da bir önceki yıla göre yüzde 22’den yüzde 35’e yükseldi­ği görülüyor.

EY Türkiye Danışmanlık Hiz­metleri Bölüm Başkanı ve Şirket Ortağı Gökhan Gümüşlü, araştır­maya göre GenAI, iş gücü mobilite­sini ve şirketleri dönüştürmek için güçlü bir araç olurken aynı zaman­da çalışanların yetkinliğine de bağlı olarak değer sağladığını belirterek açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Şirketlerin bu teknolojinin tam potansiyelinden yararlanabilme­si için çalışanlar da gerekli bece­rilere sahip olacak şekilde dona­tıldığında, teknolojiyle birleşen çalışan gücü ve stratejik konulara daha fazla odaklanmak için kaza­nılan zaman, güçlendirilmiş mobil iş gücünü destekleyecektir. Ayrı­ca mevcut jeopolitik ve ekonomik zorluklar da dikkate alındığında, şirketlerin iş gücü mobilite stra­tejilerinin önemini göz ardı etme­mesi kritik bir nokta oluyor.”

source

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r