Özel sektörün iklim değişikliğine direnç ve uyumu için Dünya Bankası’ndan 360 milyon euro destek - Ötüken Haber
DOLAR 40,1901 0.22%
EURO 47,1146 0.08%
ALTIN 4.333,681,20
BIST 10.358,460,26%
BITCOIN 4730482-0,32%
Ankara
28°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Özel sektörün iklim değişikliğine direnç ve uyumu için Dünya Bankası’ndan 360 milyon euro destek
  • Ötüken Haber
  • Ekonomi
  • Özel sektörün iklim değişikliğine direnç ve uyumu için Dünya Bankası’ndan 360 milyon euro destek

Özel sektörün iklim değişikliğine direnç ve uyumu için Dünya Bankası’ndan 360 milyon euro destek

ABONE OL
Temmuz 12, 2025 01:14
Özel sektörün iklim değişikliğine direnç ve uyumu için Dünya Bankası’ndan 360 milyon euro destek
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bankanın 30 Haziran’da si­tesinden yaptığı açıklamada; proje ile şirketlerin iklim deği­şikliği etkilerine karşı direnç­liliği ve uyumunu artırmasının amaçlandığı ve Dünya Banka­sı’nın sürdürülebilir kalkınma­yı ve iklim dirençliliğini artır­ma konusundaki kararlılığını vurguladığı belirtildi.

“Türkiye doğal afetlere karşı oldukça kırılgan durumdadır ve bu durum dirençlilik ve uyum için yatırımlar yapılmasını ge­rektirmektedir” denilen açık­lama destek için 600 milyon euroya kadar özel sermayenin harekete geçirileceği ifade edil­di. Açıklama şöyle devam etti:

“Ülkede son yıllarda yaşanan önemli büyüklükteki depremle­rin yanında taşkınlar, kuraklık ve orman yangınları gibi iklimle ilişkili olaylar toplulukları, şir­ketleri ve ekonomik faaliyetleri olumsuz etkilemiştir. Proje, ül­kedeki şirketler tarafından stra­tejik uyum önlemlerinin uygu­lanmasını desteklemek için 600 milyon euroya kadar özel serma­yeyi harekete geçirerek bu zor­lukları ele alacaktır.”

Kadınları kapsayıcı işletmelere TSKB öncülüğünde verilecek

Proje, Türkiye Sınai Kalkın­ma Bankası A.Ş. (TSKB) öncü­lüğünde uygulanacak. TSKB, IBRD garantisinin desteğiy­le birlikte, 600 milyon euro ka­dar uzun vadeli ticari finans­manı harekete geçirecek uygun alt krediler için bir kredi hattı oluşturmak amacıyla bu üçün­cü taraf fonlarından yararla­nacak. Projenin; finansmanın önündeki engelleri ortadan kal­dırmak ve iklim dirençlilikleri­ni artırmak için, açık bir şekilde kadınları kapsayıcı işletmeleri hedefleyeceği belirtildi.

İlk hedef, şirketlerin iklim dirençliliğinin artırılması

Söz konusu girişim, iki temel yenilik etrafında oluşturuldu­ğu açıklandı. Birincisi, şirket­ler için iklim dirençliliğinin ar­tırılması. Projenin; şirketlerin hem finansman yoluyla hem de iklim değişikliklerine karşı has­sasiyet durumlarını değerlen­dirmelerine ve uyum ihtiyaç­larını belirlemelerine olanak tanıyacak yenilikçi bir ‘Uyum Araç Takımı’nın geliştirilme­si yoluyla iklimle ilişkili afet­lerin artan sıklığı ve şiddeti ile baş etme kapasitelerini güçlen­dirmeyi hedeflediği ifade edildi. Projenin dayanıklılık oluştur­ma önlemlerinin uygulanma­sı ve şirketlerin iklim değişik­liğine proaktif bir şekilde uyum sağlamalarının desteklenmesi yoluyla kırılganlıkların azaltıl­masına ve toplulukların, istih­damın ve geçim kaynaklarının korunmasına yardımcı olacağı kaydedildi. Bu girişimin, Tür­kiye’nin uyum finansmanı pi­yasasının geliştirilmesi için bir pilot proje niteliğinde olduğu ve gelecekte ölçeğinin daha da ar­tırılması potansiyeli bulundu­ğuna işaret edildi.

İkincisi, özel sermayeyi harekete geçirmek

İkinci temel yenilik ise özel sermayenin harekete geçiril­mesi olarak belirtildi. Buna gö­re proje, Dünya Bankası Gru­bu’nun Kalkınma Finansmanını En Üst Düzeye Çıkarma yakla­şımı doğrultusunda, şirket dü­zeyindeki dirençliliği destek­lemek için özel sektör yatırım­larının harekete geçirilmesini kolaylaştıracak. İklim uyum fi­nansmanın şu anda yetersiz dü­zeyde olduğu vurgulanan açık­lamada; “Bu proje risk azaltma için bir IBRD garantisinin kulla­nılması yoluyla dirençlilik yatı­rımlarının finansmanının ticari açıdan uygunluğunu göstermeyi amaçlamaktadır. Bu çabanın bir yandan sürdürülebilir ekono­mik büyümeye katkıda bulunur­ken aynı zamanda iklim eylemi­nin ölçeğinin arttırılmasında kilit bir rol oynaması beklen­mektedir” denildi.

“Türkiye son yıllarda oldukça kırılgan”

Dünya Bankası Türkiye Ül­ke Direktörü Humberto Lopez, proje için sağlanan garantinin onaylanması vesilesiyle yaptı­ğı açıklamada şunları vurgula­dı: “Akdeniz ülkelerinin çoğu gi­bi, Türkiye son yıllarda sıklığı ve şiddeti giderek artan ve önem­li ekonomik zarara yol açan sı­cak hava dalgalarına, kuraklığa, taşkınlara ve şiddetli fırtınalara karşı oldukça kırılgan durumda­dır. Proje söz konusu kırılgan­lıklar üzerinde odaklanmakta­dır ve şirketler tarafından iklim uyum önlemlerinin uygulan­masını desteklemek amacıyla özel sermayeyi harekete geçir­meyi hedeflemektedir. İşletme­lerin dirençliliğini güçlendire­rek hem geçim kaynaklarını ko­ruyoruz hem de sürdürülebilir ekonomik büyümeyi sağlıyoruz, mevcut işleri koruyoruz ve yeni işler yaratıyoruz”.

Açıklamada ayrıca “Türki­ye’nin yeni İklim Değişikliği Uyum Stratejisi ve Eylem Planı (2024-2030), iklim uyumu için farkındalığı artırmanın ve kay­nakları harekete geçirmenin önemini vurgulamaktadır. Dün­ya Bankası projesi, bu ulusal ön­celikler ile uyumludur ve sürdü­rülebilir büyümeyi ve dirençli­liği sağlamaya yönelik finansal ve teknik destek sağlamakta­dır. Dünya Bankası, sürdürüle­bilir kalkınma ve iklim dirençli­liği yolculuğunda ilerlemesi ve vatandaşlarına daha güvenli ve müreffeh bir gelecek sunması için Türkiye’yi desteklemeye ka­rarlıdır” ifadelerine yer verildi.

source

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r