Özel sektörün iklim değişikliğine direnç ve uyumu için Dünya Bankası’ndan 360 milyon euro destek
Bankanın 30 Haziran’da sitesinden yaptığı açıklamada; proje ile şirketlerin iklim değişikliği etkilerine karşı dirençliliği ve uyumunu artırmasının amaçlandığı ve Dünya Bankası’nın sürdürülebilir kalkınmayı ve iklim dirençliliğini artırma konusundaki kararlılığını vurguladığı belirtildi.
“Türkiye doğal afetlere karşı oldukça kırılgan durumdadır ve bu durum dirençlilik ve uyum için yatırımlar yapılmasını gerektirmektedir” denilen açıklama destek için 600 milyon euroya kadar özel sermayenin harekete geçirileceği ifade edildi. Açıklama şöyle devam etti:
“Ülkede son yıllarda yaşanan önemli büyüklükteki depremlerin yanında taşkınlar, kuraklık ve orman yangınları gibi iklimle ilişkili olaylar toplulukları, şirketleri ve ekonomik faaliyetleri olumsuz etkilemiştir. Proje, ülkedeki şirketler tarafından stratejik uyum önlemlerinin uygulanmasını desteklemek için 600 milyon euroya kadar özel sermayeyi harekete geçirerek bu zorlukları ele alacaktır.”
Kadınları kapsayıcı işletmelere TSKB öncülüğünde verilecek
Proje, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş. (TSKB) öncülüğünde uygulanacak. TSKB, IBRD garantisinin desteğiyle birlikte, 600 milyon euro kadar uzun vadeli ticari finansmanı harekete geçirecek uygun alt krediler için bir kredi hattı oluşturmak amacıyla bu üçüncü taraf fonlarından yararlanacak. Projenin; finansmanın önündeki engelleri ortadan kaldırmak ve iklim dirençliliklerini artırmak için, açık bir şekilde kadınları kapsayıcı işletmeleri hedefleyeceği belirtildi.
İlk hedef, şirketlerin iklim dirençliliğinin artırılması
Söz konusu girişim, iki temel yenilik etrafında oluşturulduğu açıklandı. Birincisi, şirketler için iklim dirençliliğinin artırılması. Projenin; şirketlerin hem finansman yoluyla hem de iklim değişikliklerine karşı hassasiyet durumlarını değerlendirmelerine ve uyum ihtiyaçlarını belirlemelerine olanak tanıyacak yenilikçi bir ‘Uyum Araç Takımı’nın geliştirilmesi yoluyla iklimle ilişkili afetlerin artan sıklığı ve şiddeti ile baş etme kapasitelerini güçlendirmeyi hedeflediği ifade edildi. Projenin dayanıklılık oluşturma önlemlerinin uygulanması ve şirketlerin iklim değişikliğine proaktif bir şekilde uyum sağlamalarının desteklenmesi yoluyla kırılganlıkların azaltılmasına ve toplulukların, istihdamın ve geçim kaynaklarının korunmasına yardımcı olacağı kaydedildi. Bu girişimin, Türkiye’nin uyum finansmanı piyasasının geliştirilmesi için bir pilot proje niteliğinde olduğu ve gelecekte ölçeğinin daha da artırılması potansiyeli bulunduğuna işaret edildi.
İkincisi, özel sermayeyi harekete geçirmek
İkinci temel yenilik ise özel sermayenin harekete geçirilmesi olarak belirtildi. Buna göre proje, Dünya Bankası Grubu’nun Kalkınma Finansmanını En Üst Düzeye Çıkarma yaklaşımı doğrultusunda, şirket düzeyindeki dirençliliği desteklemek için özel sektör yatırımlarının harekete geçirilmesini kolaylaştıracak. İklim uyum finansmanın şu anda yetersiz düzeyde olduğu vurgulanan açıklamada; “Bu proje risk azaltma için bir IBRD garantisinin kullanılması yoluyla dirençlilik yatırımlarının finansmanının ticari açıdan uygunluğunu göstermeyi amaçlamaktadır. Bu çabanın bir yandan sürdürülebilir ekonomik büyümeye katkıda bulunurken aynı zamanda iklim eyleminin ölçeğinin arttırılmasında kilit bir rol oynaması beklenmektedir” denildi.
“Türkiye son yıllarda oldukça kırılgan”
Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, proje için sağlanan garantinin onaylanması vesilesiyle yaptığı açıklamada şunları vurguladı: “Akdeniz ülkelerinin çoğu gibi, Türkiye son yıllarda sıklığı ve şiddeti giderek artan ve önemli ekonomik zarara yol açan sıcak hava dalgalarına, kuraklığa, taşkınlara ve şiddetli fırtınalara karşı oldukça kırılgan durumdadır. Proje söz konusu kırılganlıklar üzerinde odaklanmaktadır ve şirketler tarafından iklim uyum önlemlerinin uygulanmasını desteklemek amacıyla özel sermayeyi harekete geçirmeyi hedeflemektedir. İşletmelerin dirençliliğini güçlendirerek hem geçim kaynaklarını koruyoruz hem de sürdürülebilir ekonomik büyümeyi sağlıyoruz, mevcut işleri koruyoruz ve yeni işler yaratıyoruz".
Açıklamada ayrıca “Türkiye'nin yeni İklim Değişikliği Uyum Stratejisi ve Eylem Planı (2024-2030), iklim uyumu için farkındalığı artırmanın ve kaynakları harekete geçirmenin önemini vurgulamaktadır. Dünya Bankası projesi, bu ulusal öncelikler ile uyumludur ve sürdürülebilir büyümeyi ve dirençliliği sağlamaya yönelik finansal ve teknik destek sağlamaktadır. Dünya Bankası, sürdürülebilir kalkınma ve iklim dirençliliği yolculuğunda ilerlemesi ve vatandaşlarına daha güvenli ve müreffeh bir gelecek sunması için Türkiye’yi desteklemeye kararlıdır” ifadelerine yer verildi.
source