Satış hızlandı, ciro artıda, esnaf maliyet hesabında
Mayısta üretim çarklarının yanında tüketimde de hızlanma dikkat çekti. TÜİK tarafından açıklanan ticaret satış hacim endeksi istatistiklerine göre, söz konusu ayda ticaret satış hacmi yıllık bazda yüzde 19,2 artarak son 22 ayın en hızlı yükselişini kaydetti. Perakende özelinde de yıllık satış hacminde yüzde 17,7 artış görüldü. Bu oran son 14 ayın en yüksek seviyesi oldu. Endeks dağılımlarına bakıldığında yıllık düzeyde toptan ticarette yüzde 20,2’lik artış yaşandı. Mayıs ayında sanayi üretim endeksi de yıllık bazda yüzde 4,9 ile Aralık 2024’ten bu yana en hızlı artışı kaydetmişti. Aylık bazda bakıldığında ticaret satış hacim endeksinde bir önceki aya kıyasla yüzde 3,3 oranında artış oldu. Perakende satışlardaki artış ise aylıkta yüzde 1,6’da kaldı.
Cirolar yükselişe geçti
Hacim endekslerindeki yükselişin yanında ticaret ciro endeksinde mayıs ayında yıllık yüzde 45,4 oranında artış gözlendi. TÜİK’in ciro endeksleri istatistiklerine göre, perakende ticaretteki ciro endeksi de yıllık yüzde 45 arttı. Şubat 2024’te yüzde 104 olan perakende ticaretteki ciro endeksinin yukarı yönlü eğilimi o tarihten bu yana enflasyona paralel düşüş gösterirken, grafiğin mayısta artış yönüne döndüğü görüldü.
En hızlı artış inşaatta
Genel ciro endeksindeki yıllık artış mayısta yüzde 41,5 olurken, en hızlı ciro artışı yüzde 58 ile inşaatta gözlendi. Tekstil, giyim, ayakkabıda da cirolar yüzde 48,4 yükseliş görülüyor. Ciro endeksleri nominal değer içeriyor. Cirolar reel bazda üretici fiyatlarına göre çift haneli arttı.
Son yedi ayın en düşük açığı
Türkiye'nin cari işlemler hesabı mayısta 684 milyon dolar açık verdi. Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, "Cari açığın milli gelire oranının, bu yıl yaklaşık yüzde 1,5 ile OVP tahminimizin altında kalmasını bekliyoruz" mesajı verdi. Şimşek, "Programımız sayesinde cari dengede sağladığımız iyileşme, dış finansman ihtiyacını ve dış borcun milli gelire oranını azaltıyor" bilgisini paylaştı. Ticaret Bakanı Ömer Bolat da açığın son 7 ayın en düşük aylık seviyesi olduğunu bildirdi.
“Ciro değil kârlılık gözlüğü ile bakmak lazım”
Perakende sektöründeki mayıs hareketliliğini değerlendiren Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, markalar özelinde bakıldığında büyük ölçüde Anneler Günü etkisinin yaşandığını söyledi. Genelde ise Kurban Bayramı öncesi alışverişinin bir miktar etki etmiş olabileceğini ifade eden Öncel, DÜNYA’ya yaptığı açıklamada, “Markalı kısımda haziranda anket sonuçları yeni geliyor ama turizm bölgelerine ilişkin gözlem ve görüşme ile şu kanaate varıyorum; yatay seyrediyor. Cirolar enflasyonun üzerinde görülse de ciro gözlüğü ile değil kârlılık gözlüğü ile bakmak lazım. Şu aşamada bir numaralı konu maliyet. Herkes maliyet hesabı yapıyor. Kapalı Çarşı’da bir söz vardır 'iş olmayınca çırağın içtiği çay göze batar' diye o durumdayız” ifadelerini kullandı.
source