Avrupa liderleri, ABD Başkanı Donald Trump’ın Ukrayna’ya silah desteğini dolaylı biçimde sağlayacak planına hızla uyum sağladı.
Trump, Avrupa ülkelerinin Amerikan silahlarını kendi bütçeleriyle satın almasına izin verdiğini ve teslimatın NATO eşgüdümünde yapılacağını duyurdu.
Bu açıklamanın ardından NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Trump’a “Sayın Başkan, sevgili Donald, bu gerçekten büyük bir şey. Gerçekten büyük” diyerek övgüler yağdırdı.
Rutte, Trump’a övgüler yağdırırken Avrupa’dan sınırsız ve koşulsuz bir destek bekliyordu. Ancak durum, böyle olmadı. Fransa ve İtalya gibi büyük Avrupa ülkeleri, plana mesafeli yaklaştı.
Almanya Şansölyesi Friedrich Merz, Trump’la son günlerde birkaç kez görüştüğünü ve Almanya’nın Ukrayna’ya Amerikan silahlarının ulaştırılmasında belirleyici rol oynayacağını söyledi.
Merz, “Bunu kendi çıkarlarımız için yapıyoruz. Bu, Ukrayna’nın Rusya’nın terör bombardımanına karşı kendini savunmasına yardımcı olacak. Moskova’ya baskı kurmanın ve nihayetinde barış görüşmelerini zorlamanın tek yolu bu. Nihayet güvenlik politikası ortakları olarak aynı yönde hareket ettiğimizi gösteriyoruz” dedi.
Ancak silahların Fransa’dan değil de ABD’den alınması, Macron’un canını sıktı. Politico’ya konuşan konu hakkında bilgi sahibi iki Fransız yetkiliye göre Paris bu nedenle ABD silahları satın alma girişimine katılmayacak.
Fransız hükümeti de bütçe kesintileri yapmaya ve devasa bütçe açığını dizginlemeye çalışırken kendi savunma harcamalarını arttırmak için çaba gösterdiklerini ve Ukrayna’ya daha fazla para ayıramayacaklarını belirtti.
İtalya da çekingen ülkelerin arasına katıldı. Kendi savunma bütçesine odaklandığını ifade eden Giorgia Meloni hükümeti, Zelenski’yle yakınlığına rağmen ABD’den silah almayacaklarını belirtti.
Gürcistan, Hırvatistan ve Sırbistan’ın da girişimden çekilmesi ise şaşırtıcı olmadı. Bu ülkeler Avrupa Birliği’nin Ukrayna’ya olan desteğini savaşın başından beri eleştiriyor ve Rusya yanlısı bir söylemi tercih ediyordu.