Dünyanın en izole ülkelerinden biri olarak bilinen Kuzey Kore, katı yasaları ile dış dünyaya kapalı yapısı ve bilgi üzerindeki mutlak kontrolüyle dikkat çekiyor. Ülke, hâlâ gizemini büyük ölçüde koruyor. 21. yüzyılda bile halkı, dış etkilerden izole bir yaşam sürmeye devam ediyor.
YABANCI FİLM VE K-POP YASAK
Kuzey Kore’de yabancı filmler ve Güney Kore’ye ait K-Pop müzikleri sıkı biçimde yasaklanmış durumda. Rejim, bu içeriklerin toplumda alternatif düşünce ve yaşam biçimlerini teşvik ederek halkın sadakatini zayıflatabileceği görüşünde. Kim Jong-un liderliğindeki yönetim, bilgi akışını sınırlayarak halk üzerindeki ideolojik kontrolünü korumayı amaçlıyor.
KOT PANTOLON ÜLKEYE SOKULMUYOR
2016’dan bu yana Batı tarzı kıyafetler de yasaklar listesine eklendi. Özellikle kot pantolonlar, “emperyalizmin simgesi” olarak nitelendirildiği için yasaklandı. Saç stillerinden piercing’e kadar birçok unsur, kapitalist yaşam biçimlerini yansıttığı gerekçesiyle yasaklandı. Bu kurallara uymayanlar ciddi yaptırımlarla, hatta çalışma kamplarıyla karşı karşıya kalabiliyor.
COCA COLA VE STARBUCKS’I ÜLKEDE GÖREMEZSİNİZ
Küba ile birlikte Coca-Cola’nın resmi olarak satılamadığı iki ülkeden biri olan Kuzey Kore’de, markaya yönelik ticaret ambargosu devam ediyor. Ancak Pyongyang’daki lüks mağazalarda, Coca-Cola’ya benzeyen sahte ürünlere rastlamak mümkün. Benzer şekilde Starbucks da ülkede faaliyet göstermiyor. Batı menşeli markaların “emperyalist kültürün sembolleri” olarak görülmesi nedeniyle bu tür zincirlerin varlığına izin verilmiyor. Yine de başkentteki bazı kafeler, dekorasyonlarıyla dikkat çekici biçimde Starbucks’ı andırıyor.