FİSA Çocuk Hakları Merkezi’ne göre: 2024’te DSİ’ye ait sulama kanallarında en az 14 çocuk hayatını kaybetti. 2025’in ilk yarısında en az 8 çocuk boğularak öldü. CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, AKP hükümetine tepki gösterdi.
Bakanlık’tan gelen yanıtta, her ne kadar önlemlerin alındığı belirtilse de tedbirlerin niteliği ve çocuklara yönelik programların eksikliğine belirten Tanal şu ifadeleri kullandı:
-Her yıl olduğu gibi bu yıl da Şanlıurfa’da çocuk ölümleri devam ediyor. Şanlıurfa Milletvekili Av. Mahmut Tanal “Şanlıurfa’nın kaderi çocuk ölümleri olamaz! Anayasa’nın 41. Maddesi’nde ‘Ailenin huzur ve refahı ile özellikle ananın ve çocukların korunması için gerekli tedbirleri alır.’ denilmektedir. Bir yandan AKP ‘Aile Yılı’ ilan ediyor, bir yandan da çocukların güvenliğini sağlayamıyor. Bu çelişkidir, bu vurdumduymazlıktır!” dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı aldığı önlemlere ilişkin, Şanlıurfa Milletvekili Av. Tanal’a yazılı olarak şu yanıtı verdi:
“3 aylık risk analizleri, 402 kilometre tel çit imalatı, uyarı levhaları, kamu spotları, anonslar…”
Ancak Tanal, sahadaki somut gerçekliğin farklı olduğuna dikkat çekerek “402 kilometre tel çit yaptık diyorlar, peki bu çitler nerede? Çocuklar hâlâ boğuluyorak hayatlarını kaybediyorsa bu önlemler işe yaramıyor demektir. Uyarı levhaları koyulmuş, peki soruyorum çocukların anlayacağı şekilde mi yapılmış bütün bunlar?” ifadelerini kullandı.
Tanal, çocuklar için bu önlemlerin ne kadar erişilebilir ve anlaşılır olduğunun da sorgulanması gerektiğini sözlerine ekleyerek devam etti: “Kamu spotları çocuklar için mi, yoksa yalnızca yetişkinlere mi hitap ediyor? Ayrıca hala yanıtlanmayan sorular var. Mevcut önlemler neden işe yaramıyor? Bakanlık özel bir inceleme başlattı mı? Soruşturma açıldı mı, sorumlular kim? Arama kurtarma ekipleri yeterli mi?”
Tanal, çocukların yalnızca istatistik olarak görülmemesi gerektiğini de vurgulayarak:
“Türkiye, Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’ye taraf bir ülkedir. Bu sözleşme, çocukların; yaşama ve gelişme hakkını, ayrımcılığa karşı korunma hakkını, katılım hakkını ve yüksek yararının gözetilmesi gibi ilkeleri içerir. Her çocuk bir hayat, bir aile, bir gelecek demektir. Şanlıurfa’da yaşayan çocuklarla görüşmeler yapılmalı, neye ihtiyaçları olduğu belirlenmeli. Bütün bu süreçleri doğrudan izleyen yerel birimler derhal hayata geçirilmeli.”
Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, çeşitli zamanlarda yaptığı basın açıklamalarıyla, ölümlerin sürdüğünü belirtti. Ancak bundan sonrasına ilişkin ne yapılacağından söz etmedi. Milletvekili Av. Mahmut Tanal ise “Uyarılar çocukları korumuyor. Uygulamalar çocuk odaklı mı? Bu ihmaldir, bu sorumsuzluktur! Her sene aynı açıklamaları mı yapacaksınız? Şanlıurfalıların evine ateş düşüyor, ocakları sönüyor.” diye konuştu.
Son olarak Milletvekili Av. Tanal, çocuklar için acil eylem planı talep ediyor:
• Çocuk güvenliği odaklı özel birimler kurulsun,
• Denetimler sıkılaştırılsın,
• Önlemler çocukların anlayabileceği şekilde tasarlansın!