Zor koşullarda faaliyetlerine devam eden yayıncılık sektöründe hurda kağıt sorunu, adeta içinden çıkılmaz bir sürece sürüklendi. Ayakta kalmaya çalışan yayınevleri ve gazetelerden, hurda kağıt alan fabrikaların sayılarının sınırlı olduğu, bu fabrikaların da kapasitelerini düşürdüğü öne sürüldü.
Öte yandan geri dönüşüm malzemesi olarak gazete kağıdı kullanan firmaların da artık bunları ithal ettiği belirtiliyor. Yaşananların yayıncılık sektöründeki hurda kağıt sorununu daha derinleştirmesi bekleniyor.
Yayıncılık sektöründeki problemler çözüm beklerken, Türkiye’de geri dönüşümlük kağıt ithalatı ise yükselişe geçti.
Türkiye 2023’te 1.1 milyon ton hurda kağıt ithal ederken, bu rakam 2024’te 1.5 milyon tona ulaştı. Söz konusu rakam 2025’in ilk beş ayında ise 777.9 bin tonu buldu.
Kağıt Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği Genel Müdürü Osman Kaytan, ‘atık kağıt’ olarak adlandırılan geri dönüşümlük kağıt ithalatının sektördeki kapasite artışından dolayı artığını söyledi.
Yayıncılık sektörünün hurda kağıt sorununa ilişkin ise Kaytan, “Yayıncıların elindeki kağıtları kullanan çok az fabrika var. Bunların
kapasiteleri de çok yüksek değil. Bir fabrika da ekonomik sebeplerden dolayı kapasitesini düşürdü. Daha önce üretiminde gazete kağıtlarını kullanan başka
bir fabrikada da üretim reçetesini değiştirdi. Bunlardan kaynaklı sektördeki sorunlar artmış olabilir” ifadelerini kullandı.
Yayın sektörü, Türkiye’nin kağıt fabrikası SEKA’nın satılmasıyla birlikte dövizle kağıt alıyor. Sektör, yüksek maliyetin önemli bir gelir kalemi olan hurda kağıtla rahatlatmak istese de yaşanan sorunlar derinleşiyor. Gazete, dergi ve yayın evleri ise, ‘depolarının kağıt dolu olduğunu’ belirterek, çözüm talep ediyor