Son dakika… Merkez Bankası faiz kararını açıkladı! Beklenen oldu

Son dakika... Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), temmuz ayı politika faizi kararını açıkladı. Kurul, beklentiler doğrultusunda 300 baz puanlık indirim yaparak politika faizini yüzde 46 seviyesinden yüzde 43'e indirdi. Ekonomistler Merkez Bankası'nın faiz kararını değerlendirdi. Faiz indirimlerinin kredi faizlerine de etkisi olacak mı? Konut faizlerinde düşüşler görülecek mi? İşte detaylar...

EKONOMİSTLER NASIL DEĞERLENDİRDİ?

Merkez Bankası politika faizini 300 baz puanlık indirerek yüzde 43 seviyesine çekti. Merkez Bankası'nın kararının ardından ekonomistler değerlendirmelerde bulundu. Ekonomistler, gelecekte Merkez Bankası'nın nasıl bir karar izleyeceğine dikkat çekerek, bunun borçlanma maliyetleri üzerindeki etkisini değerlendirdi. 

İşte ekonomistlerin değerlendirmesi

Dr. Burcu Aydın gelecek döneme ilişkin beklentilere dikkat çekerek "Merkez Bankasından ileriye dönük yönlendirme:

'Kurul politika faizine ilişkin atılacak adımları enflasyon gerçekleşmelerini, ana eğilimini ve beklentilerini göz önünde bulundurarak öngörülen dezenflasyonun gerektirdiği sıkılığı sağlayacak şekilde belirleyecektir. Adımların büyüklüğü, enflasyon görünümü odaklı, toplantı bazlı ve ihtiyatlı bir yaklaşımla gözden geçirilecektir.'

Türkçe meali: Enflasyondaki ataleti kıramazsak 2026'da faiz indirimi beklemeyin." dedi.

KREDİLER NASIL ETKİLENECEK?

Prof. Dr. Serap Durusoy da faiz kararını kredilere etkisine dikkat çekerek, "Metinde parasal aktarım mekanizması ilave makro ihtiyati adımlarla desteklenecek ifadesi kredilere ilişkin büyük bir adımın gelmeyeceğini gösteriyor. Yani kredi büyümesi kontrollü olacak.

TCMB'nin adımların büyüklüğü ifadesi yani (faiz indiriminin devam edeceği) ama miktarının toplantı bazlı belirleneceği ifadesi önemli. TCMB'nin enflasyonla mücadelesini zorlaştıran temel nedenler enflasyondaki ataletin kırılamaması, enflasyon beklentilerindeki ayrışma ve mali disiplinde uyum sağlanamaması etkili.

Adımların büyüklüğünün toplantı bazlı olacağı demek faiz indiriminin otomatik gerçekleşeceği anlamına gelmez.

Aylık enflasyon burada belirleyici olacak. Metinde parasal aktarım mekanizması ilave makro ihtiyati adımlarla desteklenecek ifadesi kredilere ilişkin büyük bir adımın gelmeyeceğini gösteriyor. Yani kredi büyümesi kontrollü olacak."

"Teknik değil tamamen hissi indirim oldu..." değerlendirmesinde bulunan Prof. Dr. Emre Alkin, karar öncesi yaptığı paylaşımda ise kamu harcamalarına vurgu yaparak "Faiz düşüşünün kamu borcunun maliyetini düşüreceğini söyleyen dostlara hatırlatma: Kamu harcamaları azalmadıkça faiz düştükçe daha hızlı borçlanma gerçekleşir. Matematik iyidir ama tecrübe her şeydir" dedi.

Merkez Bankası'nın beklentilerin altında indirim yapmasına dikkat çeken Prof. Dr. Hakan Kara ise "Merkez Bankası 250 baz puan beklentimin üzerine çıkarak 300 baz puan indirdi. Demek ki benim görmediğim bir şeyi görüyorlar. Hayırlı olsun" dedi.

Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu genel beklentiye dikkat çekere, "Politika faizi üretime, makro ihtiyati politikalar tüketime mesaj olabilir. Yıl sonu enflasyonunun %30, politika faizinin %35 civarında olacağı yönünde genel bir beklenti var. Fiyatlara girmeye başlayan bu ana beklenti değişmedikçe yarın ve sonrasında yapılacak toplantı kararlarının beklentilerden 50-100 baz puan farklı olmasının etkisi sınırlı olacaktır. İlk adım sonraki adımlardan güçlü olabilir.  Ağırlıklı beklentimiz politika faizinin 350 baz puan ineceği yönünde." yorumunda bulundu.

GECELİK BORÇ VERME FAİZİ YÜZDE 41,5'E İNDİRİLDİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), temmuz ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizinde indirime gitti. Banka, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 46'dan yüzde 43'e çekti.

TCMB’den yapılan açıklamada, gecelik borç verme faiz oranının yüzde 49’dan yüzde 46’ya, borçlanma faiz oranının ise yüzde 44,5’ten yüzde 41,5’e indirildiği belirtildi.

AYLIK BAZDA ENFLASYONDA ARTIŞ BEKLENTİSİ

Enflasyonun ana eğiliminin haziran ayında yatay seyrettiği vurgulanan açıklamada, temmuz ayında ise geçici nedenlerle aylık enflasyonda artış beklendiği ifade edildi. Talep koşullarının dezenflasyon sürecine katkı sunduğu belirtilirken, küresel korumacılık eğilimleri ve jeopolitik gelişmelerin yakından takip edildiği kaydedildi.

Merkez Bankası, fiyat istikrarı sağlanana dek sıkı para politikası duruşunun süreceğini belirtti. Bu duruşun, iç talepte dengelenme, Türk lirasının reel değer kazanması ve enflasyon beklentilerinde iyileşme yoluyla dezenflasyonu destekleyeceği ifade edildi.

Ayrıca açıklamada, para politikasında atılacak adımların enflasyon gerçekleşmeleri ve beklentileri doğrultusunda şekilleneceği, gerekli görülmesi halinde tüm araçların devreye alınacağı vurgulandı. Kredi ve mevduat piyasalarında beklenmedik gelişmeler olması durumunda ise makroihtiyati önlemlerin artırılabileceği bildirildi.

Kurul, politika kararlarını enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyeceğini bu kararları ise öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede ele alacağını aktardı.

PPK'NIN 3 TOPLANTISI KALDI

Temmuz ayındaki toplantı, yılın 6. PPK toplantısı olacak. Merkez Bankası'nın resmi PPK takvimine göre yılın kalan toplantı tarihleri şöyle:

  • 11 Eylül 2025
  • 23 Ekim 2025
  • 11 Aralık 2025

 


source