Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinde, yapılan sanayi yatırımlarının gerçek potansiyeline erişeceği yeni bir döneme girildiğini belirten Kadooğlu, şunları kaydetti: “Buradaki üretim gücünün en önemli gelir kaynaklarından biri, Orta Doğu ile yapılan ticarettir. Irak pazarında geçmişe nazaran hafif bir durgunluğun yaşandığı bu yıl, Suriye pazarında hareketli bir dönem geçiriyoruz. Hububat sektörü, Türkiye genelinde olduğu gibi Güneydoğu Bölgesi’nde de Suriye ile ticarette birinci sırada yer alıyor. Suriye’ye hububat ihracatımız, 6 aylık süreçte yüzde 36,8 artışla 173,7 milyon dolara yükseldi.”
Celal Kadooğlu, her sektörün gündeminin farklı olduğunu belirterek şu değerlendirmelerde bulundu: “Rekabet koşulları, lojistik sorunlar, talep dalgalanmaları ya da bölgesel düzenlemeler gibi pek çok unsur ihracatı etkiliyor. TİM Suriye Masası olarak, ihracatçılarımızın sahadan ilettiği her konuyu dikkatle değerlendiriyor ve başta Ticaret Bakanlığımız olmak üzere tüm paydaşlarla koordineli biçimde süreci takip ediyoruz.
Suriye’de iç savaşın etkilerinin azalması ve bazı yaptırımların gevşemesiyle birlikte genel ticaret hacminde canlanma devam edecektir. Suriye’de daha istikrarlı ve güvenli bir ortamın oluşması, bankacılık sisteminin uluslararası yapıya entegre edilmesi ve lojistik altyapının güçlendirilmesiyle birlikte ticari ilişkilerimizin daha ileri seviyelere taşınacağına inanıyoruz.”