800 milyon yıldır yolda: 'Gezegen katili' kameraya yakalandı

İlk olarak Haziran ayının sonlarında gözlemlenen 3I/ATLAS, şimdiye kadar Güneş Sistemi'ne giren üçüncü yıldızlararası cisim olarak kayıtlara geçti. Ondan önce 2017’de Oumuamua ve 2019’da Borisov gözlemlenmişti. Ancak 12 mil (yaklaşık 19 kilometre) uzunluğundaki çekirdeğiyle 3I/ATLAS, şimdiye kadarki en büyük yıldızlararası ziyaretçi konumunda bulunuyor.

YÜZDE 30'U SU

Hubble’ın elde ettiği görüntülerde kuyruklu yıldızın ışıltılı kuyruğundan buzlu ve kaya parçacıkları saçtığı görüldü. Bu gözlemler, salı günü arXiv adlı ön baskı sunucusunda yayımlanan bir çalışmayla da desteklendi. Araştırmada, kuyruklu yıldızın çevresindeki koma tabakasının yüzde 30’unun su buzu, yüzde 70’inin ise organik madde içeren göktaşlarına benzer tozlardan oluştuğu tespit edildi.

Araştırmacılar, 3I/ATLAS’ın su içerdiğini gösteren bulguların, Güneş Sistemi dışında da yaşamın yapı taşlarını taşıyan cisimlerin var olabileceğine işaret ettiğini belirtti. Her ne kadar doğrudan organik moleküller tespit edilememiş olsa da, kuyruklu yıldızın kırmızımsı tozu D tipi asteroidlerde görülen ve amino asit gibi moleküller barındırabilen yapılarla benzerlik taşıyor.

ORGANİK MADDELERİ GEZEGENLERE TAŞIYABİLİR

Bilim insanları bu tür gök cisimlerinin bir gezegenle çarpışması ya da atmosfere girmesi durumunda su ve organik maddeleri o gezegene taşıyabileceğini ifade ediyor. Bu süreç, “panspermia” olarak biliniyor ve yaşamın yapı taşlarının gezegenler arasında taşınabileceği teorisini destekliyor.

2022’de yayımlanan bir başka çalışmada, Dünya'da bulunan karbon zengini göktaşlarında DNA ve RNA’nın beş yapı taşı keşfedilmişti. Bu bulgular, Dünya’daki yaşamın kaynağının uzaydan gelen cisimler olabileceği yönündeki görüşleri güçlendiriyor.

DÜNYA İÇİN BİR TEHDİT DEĞİL

Kuyruklu yıldızın şu anda Dünya’ya herhangi bir tehdit oluşturmadığı belirtiliyor. Ancak uzmanlar, bu boyutta bir cismin Dünya’ya çarpması halinde bir yok oluş düzeyinde felakete neden olabileceğini vurguluyor. 3I/ATLAS, Aralık ayının ortasında Dünya’ya en yakın konumuna, 2.4 astronomik birim (yaklaşık 223 milyon mil) uzaklığa gelecek.

 


source